Letiltanák a lopott, hamis telefonokat


A kenyai kommunikációs hatóság felszólította a mobilszolgáltatókat, hogy kapcsolják le hálózatukról a hamis készülékeket. A hamisítványok azonosítását az IMEI számok alapján végeznék.

Becslések szerint akár hárommillió kenyait is érinthet a helyi kommunikációs hivatal azon szándéka, hogy lekapcsoltatja a hálózatokról a hamis mobilkészülékeket. Az elképzelések szerint a hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák, amely egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják. A szolgáltatók ennek segítségével ellenőrizni is tudják, a készülék hitelesítve lett-e.

A kenyai hivatal és a négy helyi mobilszolgáltató képviselői szeptember 9-én tárgyalnak az intézkedés megvalósításáról. A szolgáltatók egyelőre vonakodnak eleget tenni a hivatal felszólításának, ugyanis tartanak előfizetőik negatív reakcióitól.

További problémát okozhat, hogy bár a kenyai jogszabályok szerint az értékesítők kötelesek regisztrálni az eladott mobilkészülékek IMEI számát, a gyakorlatban ezt csak a nagyobb vállalkozások teszik meg, míg a kisebb kereskedők jelentős része nem tesz eleget a kötelezettségnek.

Kenyában mintegy 25 millió mobil előfizető van. A jelentős szám nem csak az eredeti, de a hamis készülékgyártók számára is komoly piaci potenciált jelent. A szakértők becslése szerint tavaly kilenc százalékkal nőtt a hamis készülékek forgalma. A hamisítványok értékesítése közel 3,2 milliárd kenyai shilling összegű kárt okoz a mobilpiac legális szereplőinek.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit
Már a 14 hónapos babák is sikeresen használnak logikai következtetéseket, hogy a társas világról tanuljanak, olyan helyzetekben is, amikor a közvetlenül rendelkezésükre álló adatok...
Az okostelefon-piac felívelésére számít év végén az IDC
Az ünnepi szezon ismét növekedést hoz majd a szegmensben az elemzők várakozásai szerint.
Titokban pontozza a dolgozókat az Office 365
Visszaüthet a nem reprezentatív produktivitási pontok komolyan vétele.
Meglepetésekben nem volt hiány a OneBlade CS:GO Warmup kupán
Bajnokot avattak a OneBlade CS:GO Warmup kupán.
Felhúzta az első, 3 nm-es eljárásta tervezett gyárát a TSMC
A bérgyártó szerint a tömeggyártás a 2022-es esztendő második felében meg is kezdődhet.

További tech hírek >>