Túra GPS


Garminék már megint nem bírtak magukkal és feltétlen szükségét érezték, hogy létrehozzanak még egy olyan outdoor GPS sorozatot, aminek egy amerikai állam nevét adhatják.

Kötődésem a navigációkhoz nem oly hosszú múltra tekint vissza. Igazából egy munkakapcsolat során botlottam ezekbe a kütyükbe, és megmondom őszintén, eleinte nem nagyon izgattak. Akkoriban főleg autós navigátorok léteztek, meg néhány térképetlen terepi. Semmi extra. De aztán megjelent a Garmin Colorado, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Egy igazi nagyágyú volt a maga nemében. Vízálló házban érkezett, lehetett vele terepen és vízen navigálni, illetve ha autós térképet töltött rá az ember, akkor városban is elkalauzolta használóját. Amivel engem megfogott, azok a kerékpáros funkciói voltak, illetve az, hogy a turistautak.hu térképeit is rá lehetett tölteni, megkönnyítve az ismeretlen vadonban bóklászást. Külsőre is csecse darab volt és igencsak modern, az elődjeihez képest. Aztán megjelent az Oregon sorozat. Tagjai már ténylegesen állták a vizet és talán a kisebb eséseket is. A gombokat felváltotta az érintőképernyő, ami használat szempontjából nagyot dobott a készülékeken, illetve kapott pár olyan funkciót is, ami a komoly túrázóknál elengedhetetlen. Ilyen például a digitális iránytű, illetve a barometrikus magasságmérő.

Meg kell hagyni, az Oregonok egyedülállóak voltak a maguk nemében. Egyetlen problémájuk, hogy szerintem még manapság is borzasztóan drágák, sokak számára csaknem elérhetetlen. Valószínűleg ennek megoldására született meg az új páros, a Dakota 10 és Dakota 20 típus. Az „indián” navigátor sorozat 2.6”-os érintőkijelzőt kapott, így nem csak a ház méretét csökkentették az Oregonokhoz képest, hanem a kijelzőt is. Igaz csak épp egy cseppnyit.

A 20-as típust 850 megabájt belső memóriával vértezték fel, amit egy microSD slot segítségével kedvünkre bővíthetünk további gigákkal. A kártyahely azonban nem csak a kapacitás növelését szolgálja, hanem ide passzinthatjuk különböző típusú térképállományainkat is, függően attól, hogy éppen milyen terepen kívánunk túrázni. Az alapvető navigációs lehetőségek mellett megtalálhatók a már fentebb említett digitális iránytű és barometrikus magasságmérő is, illetve egy vezeték nélküli adattovábbítási lehetőség, melynek segítségével megoszthatjuk útvonalainkat, túra információinkat más Dakota és Oregon felhasználókkal. Szuper, nem?

Sajnos a kisebb tesót már nem látták el ennyi funkcióval. Bár a belső memória a Dakota 10 esetében is 850 MB, ám ezzel be kell érnünk, mivel nem bővíthető tovább egy bittel sem, ugyanis nincs SD nyílás. Így egy kis spórolás gyanánt kompromisszumokat kell kötnünk, hiszen nem hurcolhatunk magunkkal kártyán térképállományokat, csakis a belső memóriába tölthetjük, amit aztán számítógépünk segítségével tudunk csak csereberélni. Ebből a típusból hiányzik a digitális kompasz és a barometrikus magasságmérő is, illetve nincs lehetőség vezeték nélküli megosztásra sem. Mindezért cserébe viszont jóval olcsóbb is, mint a mindent tudó nagytesója. Egy ismerősöm szokta erre azt mondani, hogy „nó máni, nó fáni, hánibáni”. Mindenesetre csak ajánlani tudom a kis újoncokat, amik ha jól sejtem, az Oregonok egyszerűsített változatai lesznek és remélhetőleg jóval szélesebb táborban elérhetők.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Kiderült, mikor kezdődik a Five Nights At Freddy’s film forgatása
A Five Nights At Freddy’s film csak nem akar elkészülni, most viszont nagyon úgy látszik, hogy a Blumhouse komolyan nekiugrik a dolognak.
Jöhet a Samsung olcsóbb összehajtható mobilja?
A jelentések szerint elérhetőbb árral érkezhet meg a Samsung Galaxy Z Flip Lite.
Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G
Amit az Apple 2020-ban mobil fronton tud, az kivétel nélkül bekerült ebbe a készülékbe. De az iPhone 12 Pro Max messze nem való mindenkinek, adott esetben több fronton is kiverheti a...
12 GB memóriával jön a Radeon RX 6700-as sorozat
Az útitervben nem szerepel 6 GB-os verzió, de ezt a gyártópartnerek még pótolhatják.
Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya
A Salamon-szigetek miniszterelnöke szerint a Facebook miatt ma már néhány perc alatt lerombolható bárki jó hírneve, és ez baj.

További tech hírek >>